Bak kulissene— Kreative teknikker, enkelt forklart

Jeg bruker ulike kreative teknikker for å få fram det bildeuttrykket jeg ønsker å oppnå. Om du lurer på hvordan jeg går fram, skal jeg her gi en enkel forklaring for to av teknikkene.

I disse to eksemplene brukte jeg dobbelteksponering i kamera. De fleste kamera har en funksjon «multieksponering» der du kan velge hvor mange eksponeringer du kan ta slik at kameraet etterpå «syr sammen» bildene til ett. Du kan også gjøre det samme i et bilderedigeringsprogram som Photoshop.

Når du jobber med dobbelteksponering i kamera er det viktig at du eksponerer de enkelte bildene lavere slik at det sammensatte bildet får riktig eksponering. Jeg bruker manuelle innstillinger til lukkertid, blender og ISO, og også manuell fokusering. Jeg bruker stativ hvis det er ønskelig at det ikke er forskyvinger i bildet. Små forskyvinger oppstår hvis du tar to like bilder med håndholdt kamera, siden du ikke greier å holde kamera helt stødig mens du forandrer på innstilingene.

1. Eksempel: Her forandret jeg fokuseringen manuelt for de to bildene. I første bilde stilte jeg skarp på stemorsblomstene fremst. I andre bildet fokuserte jeg på forglemmegei i bakgrunnen. Blender satte jeg på 4 for å få lite dybdeskarphet. Jeg brukte ikke stativ. Resultatet ble et bildet der det er noen blomster som er skarpe, både i for– og bakgrunnen. Samtidig får jeg overlapp av de to bildene som gir en litt diffus og drømmeaktig effekt.

2. Ekspempel: Her satte jeg bildene sammen av to forskjellige bilder. Det første bildet er hovedmotivet og skarp. Det andre bilde er et bilde av lyngenga der blomstene er ut av fokus. Jeg valgte et utsnitt som hadde mye farge og lys i midten og mørkere partier på kanten. Slik ble fargen og lyset i midten forsterket, mens kanten ble mørkere. Hele bildet ble litt mer diffust og formidler en fin stemning.

Det er utallige muligheter for å bruke kamera på kreative måter. Prøv selv! Skriv gjerne i kommentarfeltet om dine erfaringer og tips.

 

4 Responses to “Bak kulissene— Kreative teknikker, enkelt forklart”

 1. Anita Elfstrand

  Hei! Så fine bilder! Jeg tar en del dobbelteksponeringer i kameraet, men jeg skjønner ikke helt det med -EV i de neste bildene, f.eks. hvis jeg velger “Mørk” eller “lys”. Er det slik at det blir -05 EV for hvert bilde, f.eks. -0,5 på andre og -1 EV på det 3. o.s.v.??

  Reply
  • antje

   Hei Anita! Tusen takk for hyggelig kommentar og spørsmål! Vanligvis bruker jeg “gjennomsnitt” ved flere eksponeringer. Da lager kamera selv en gjennomsnittseksponering og jeg trenger ikke å kompensere. Om du bruker -EV eller +EV på det første eller andre bilde får du et annet uttrykk. Anbefaler å utforske ulike innstillinger. Jeg har ikke et fasitsvar, men eksperimenterer en del med ulike innstillinger. Noen motiv egner seg bedre for “gjennomsnitt”, noen for “lys” eller “mørk”. Kanskje du finner et godt svar i bruksanvisningen til ditt kamera.

   Reply
 2. Anita Elfstrand

  Tusen takk for hyggelig svar. Jeg hadde helt glemt at jeg hadde skrevet og spurt om dette. Men nå sitter jeg for å finne ut det samme som jeg spurte om, og som du har vært så hyggelig å svare på. Jeg pleier å bruke gjennomsnitt. I dag forsøkte jeg md stativ, men det blir så tungt å bære med seg, da jeg ikke er så sterk i armene. Tror jeg får holde meg til gjennomsnitt. Det med fokuseringen er interessant, så det skal jeg forsøke neste gang.
  Tusen hjertelig takk for hyggelig svar:-))

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published. Subscribe to this comment feed via RSS