Hvordan tar de gode bildene? Dette spørsmålet blir stilt til alle instruktører på en fotoworkshop. I sommer deltok jeg på en workshop med Bruce Barnbaum (klikk på navnet) nær Seattle in Washington/USA, der temaene blant annet dreiet seg om dette. Barnbaum hadde mange eksempler på andre fotografer og han selv som bruker svært ulike metoder. Dette var interessant å høre og verdt å reflektere over. Jeg fant fort ut hvilken metode jeg som oftest bruker for å skape gode bilder. Finner du din måte?
1. Fotografen ser noe interessant og samtidig ser det ferdige bildet framfor seg. Han tar bildet og det viser seg at det første bildet er det beste. Alle varianter som blir tatt senere er ikke like god. Barnbaum fortalte om en sterk opplevelse han hadde da han kom inn i Antelope Canyon for første gang. Antelope Canyon i Arizona i USA er kanskje den mest fantastiske canyon som man kan oppleve. Han var der før noen visste om dette stedet og lenge før turistene kom dit. Sammen med en fotovenn utforsket han forskjellige canyon i området. Da han kom inn til denne canyon ble han så betatt av de kurvete formasjonene i steinene at han ble tom for ord. I samme øyeblikk visste han hvordan han ville fotografere dette. Det første bildet han tok der ble det aller beste bildet, forteller han.
Noe lignende kan jeg selv oppleve når jeg ser et motiv med en spesiell stemning, f.eks. når sola og skyene gir et veldig spesielt lys. Jeg vet hvordan det ferdige bildet skal se ut. Det følgende bildet fra Valdresflya er et eksempel på det.

Mens vi nylig kjørte over Valdresflya så jeg dette lyset som lyste opp noen skyer og partier av fjellene. Vi stoppet bilen og jeg måtte handle raskt før lyset og skyene forandret seg. Jeg hadde mitt 24 – 105 mm zoomobjektiv på mitt kamera og ISO på 100. For å få nok dybdeskarphet valgte jeg blende 9. Jeg brukte blenderautomatikken og fikk en lukkertid på 1/400 sekund. Hadde jeg hatt mer tid, ville jeg ha brukt en litt annen innstilling, f.eks. en mindre blende.
2. Andre fotografer ser et motiv som vekker deres oppmerksomhet, de tar noen «vanlige» bilder, observerer og fotograferer motivet fra flere perspektiver og vinkler. Bildene blir mer og mer interessant. Det siste bildet er ofte det beste. Kanskje det er det siste fordi fotografen er fornøyd nå? Disse fotografer trenger mer tid til å observere grundig og de finner det «perfekte» bilde etter hvert. Jeg selv fotograferer ofte på denne måten. Her kommer et eksempel. Da jeg var i USA besøkte jeg Deception Bridge litt nord for Seattle. Bruen er ofte fotografert og det er vanskelig å ta et like godt eller annerledes bilde. Jeg gikk rundt i området, så bruen fra avstand, tok noen bilder, eksperimenterte litt med kamerabevegelser, men ble ikke helt fornøyd. Deretter gikk jeg nærmere, sto under bruen og da så jeg denne fantastiske arkitekturen. Det første bildet jeg tok var litt fra siden. Men så skjønte jeg at motivet med sine symmetrier og geometriske former er godt egnet til å ha helt i midten. Som regel fotograferer jeg i farge, men i etterbehandlingen så jeg at arkitekturens egenart ville komme enda bedre frem hvis bildet var i svart hvit.
3. Enda andre fotografer pleier å gå ut uten kamera. Ser de noe interessant, kommer de tilbake og studerer motivet nærmere, uten kamera også denne gangen. Først nå er de klare til å ta et bilde. Spontaniteten forsvinner, men på den andre siden jobber de grundig for å forberede og gjennomføre fotograferingen.
4. Barnbaum fortalte om en fotograf han kjenner som jobber med et bestemt prosjekt i en avgrenset tidsperiode og tar for eksempel kun bilder av gamle biler. Når fotografen etter ett, to eller flere år er ferdig med det prosjektet, begynner han med et nytt prosjekt, som kan være noe helt annet, f.eks. portrett.
5. Selv liker Barnbaum å jobbe med flere tema samtidig, fotograferer det som dukker opp og han er interessert i. Senere bruker han mye tid til å gå gjennom sine bilder og sorterer. Da kan det hende at han finner en ny måte å kombinere ulike typer bilder på. Han har for eksempel nylig laget en liten book med tittelen «Sand, Stone and Sandstone». Her bruker han både bilder av sand og sanddyner, steinformasjoner og arkitektur; en spennende kombinasjon.
Jobber vi med Lightroom er det lett å sette nøkkelord på bildene og senere lete opp bilder med samme nøkkelord. Slik kan vi analysere, sortere og finne nye kombinasjoner. Kanskje du oppdager at du har tatt mange bilder av trestubber eller villblomster, eller bilder med trekanter. Da kan du analysere hvorfor du tar så mange bilder av akkurat dette temaet og kanskje finne en ny måte å sette de sammen på. Men disse tanker vil føre videre til et nytt tema.
Det kan være nyttig å vite om ulike metoder å ta gode bilder på. For enhver fotograf er det viktig å reflektere litt over dette. Vi kan lese og høre en del om hvordan andre fotografer jobber og kanskje vi prøver å etterligne deres arbeidsmåter. Men både du og jeg er unike personer, med våre egne metoder som passer vår personlighet. Lykke til med letingen og utprøvingen av akkurat din egen måte å ta de gode bildene på!
Leave a Reply