Bokeh

English

Deutsch

En kveld i adventstida ville jeg jobbe med et fotografisk virkemiddel som kalles bokeh. Lyskilder i bakgrunnen og/eller forgrunnen gjøres uskarpe for å sette fokus på motivet. Dette kan gi en spesiell stemning som passer fint til adventstida.

Jeg skal her gi et lite innblikk i måten jeg jobbet på.

Når jeg ser ut av stuevinduet mitt ser jeg lys fra gatene og hus i   Volda fra lang avstand. Det kunne være godt egnet til å prøve bokeh-effekten.   Vinduet var nå i adventstida blant annet pyntet med en enkel stjerne, laget   av halm. Stativet plasserte jeg ca 50 cm foran vinduet og stilte skarpt på   stjernen.Ved å bruke en stor blenderåpning (f 1.4) får jeg lite dybdeskarphet.   Bare motivet er skarpt, mens bakgrunnen blir uskarp. Lyspunktene i bakgrunnen   synes som flater.

Innstillinger jeg brukte:

0,3 sec, f 1.4, ISO 200

 Stjerne med bukett

Jeg var ganske fornøyd med resultatet, men fortsatte med litt   eksperimentering. Kameraet sto i live-view modus slik at jeg kunne se motivet   på LCD-skjermen. Fokus var stilt inn på manuell. Da jeg begynte å forandre   litt på fokusringen fikk jeg en overraskelse. Stjernen forandret seg og fikk   en mye mer avansert form. Skarpheten til stjernen ble mindre, men jeg likte effekten   og beholdt innstillingene.

 20131221-0022-2

Etterbehandlingen gjorde jeg i Lightroom. Til dette motivet passer det   best med en kvadratisk form. Det setter fokus på motivet. Utover beskjæringen   forandret jeg bare litt kontrast og lys.Prosessen gikk fra ideen og visualiseringen via eksperimentell bruk   av kamera som mitt verktøy til det ferdige bildet som forbinder   adventsstjernen med stemningsfulle uskarpe lys i bakgrunnen.

 

 20131221-0022

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published. Subscribe to this comment feed via RSS