Solnedgang og hvitbalanse

Solnedgangsbilder får ofte et veldig varmt oransje skjær. Det gir romantiske bilder, men svarer ikke til det vi ser med våre øyne.

 

8481 kelvin8481 Kelvin

Lysets fargetemperatur (Kelvin) forandrer seg gjennom dagen og øyene tilpasser seg. Vi ser en hvit flate hvit, uansett om det er midt på dagen eller i det varme lyset når sola går ned.

Men det gjør ikke det digitale kameraet. Vi må stille inn hvitbalansen og som regel får vi gode resultater hvis vi bruker automatikkfunksjonen for hvitbalansen. Men i slike ekstreme lysforhold som en solnedgang klarer ikke automatikkfunksjonen å tilpasse seg virkeligheten.

Om vi bruker RAW-format for å ta bilder så kan vi forandre på hvitbalansen i Photoshop, Lightroom eller lignende program i etterbehandling av bilder.  Bruker vi derimot JPG-format kan vi ikke forandre på hvitbalansen etterpå. Da er det viktig å bruke den riktige innstillingen når vi tar bildet.

I kameraet kan du tilpasse hvitbalansen til de ulike forholdene, f.eks. sollys, skygge, blits osv. Men du kan også bruke manuelle innstillinger. Sjekk bruksanvisningen for hvordan du gjør det med ditt kamera.

Det er lurt å prøve seg litt fram og eksperimentere med ulike grader Kelvin.  Finn fargetemperaturen som gir deg det bilde  du selv ønsker.

Se noen eksempel nedenfor:

4500 Kelvin                                                                                              3071 Kelvin

Vi ser at lavere tall for Kelvin gir mindre gult og mer blått i bilde. Hva som svarer til det vi ser eller vil oppnå i bilde må hver enkelt avgjøre.

Lykke til med utprøving!

 

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published. Subscribe to this comment feed via RSS